Wan Shakizan Ejen Hartanah

Menyelami Ciri-Ciri Unik Projek Perumahan Putrajaya

Projek Perumahan Putrajaya

Projek perumahan di Putrajaya mempunyai ciri-ciri unik yang membezakannya daripada projek-projek perumahan lain di Malaysia. Ia direka untuk menjadi begitu inovatif yang melambangkan keunikan perumahan di Putrajaya. Projek-projek perumahan di Putrajaya menumpukan kepada pembangunan bercampur dengan gaya hidup sekitar tasik utama Putrajaya.Rumah kediaman atas tanah dibangunkan dengan tidak berpagar seperti di negara barat dan juga seolah-olah seperti rumah-rumah kampung yang tanpa pagar. Ramai yang kurang yakin tentang keselamatan, tetapi Putrajaya masih mempunyai kadar jenayah sangat rendah berbanding bandar-bandar lain di negara ini.

Konsep yang ingin ditonjolkan di sini ialah persekitaran yang sesuai untuk didiami dan juga dapat memupuk kejiranan dengan mewujudkan persekitaran yang mana mereka mengenali jiran-jiran dan pada masa sama masih menghormati privasi masing-masing. Walaupun sedemikan pagar masih dibenarkan atas faktor keselamatan tetapi tetinggiannya tidak boleh melebihi empat kaki. Rata-rata ramai tidak memasang sebarang pagar kerana tiada keperluan untuk berbuat demikian.Untuk perumahan mampu milik, projek-projek di bawah PPAM Putrajaya, termasuk Residensi Prihatin dan Rumawip, masih menawarkan pelbagai kemudahan seperti kawasan bermain kanak-kanak, kolam renang, gynmasium, dewan serbaguna, kawasan hijau dan taman, serta sistem keselamatan 24 jam.

Di antara Ciri-Ciri penting yang ditemui di projek perumahan Putrajaya:

Rekabentuk Seni Bina dan Tema:

Di bandar yang berprestij seperti Putrajaya sering menggabungkan reka bentuk seni bina yang unik dan elemen tematik. Di dalam konteks projek perumahan, elemen tematik boleh merujuk kepada pilihan reka bentuk yang mengekspresikan konsep atau tema tertentu. Ada juga identiti yang menggabungkan elemen seni bina yang mencerminkan budaya tempatan, gaya arsitektur moden, atau konsep mesra alam sebagai elemen tematik untuk memberikan ciri unik atau identiti kepada projek perumahan tersebut. Reka bentuk ini mungkin mencerminkan konsep budaya, moden, atau mesra alam.

Teknologi Bijak dan Mampan:

Projek perumahan moden mengintegrasikan teknologi bijak dan ciri-ciri mampan. Ini termasuk perkakasan yang cekap tenaga, sistem automasi rumah, dan bahan binaan hijau untuk mengurangkan impak alam sekitar.

Ruang Komuniti dan Kemudahan:

Projek perumahan di Putrajaya sering menekankan pembentukan rasa komuniti dengan menyediakan ruang-ruang umum dan kemudahan-kemudahan untuk penduduk di Putrajaya. Ini termasuk taman, kawasan rekreasi, pusat komuniti, dan kemudahan sukan.

Aksesibiliti dan Hubungan:

Di Putrajaya perancangan bandar dalam projek perumahan memberi tumpuan kepada penciptaan komuniti yang mudah diakses dan yang berkaitan. Berhampiran dengan pengangkutan awam, lebuh raya, dan perkhidmatan penting adalah pertimbangan penting.

Pemeliharaan Alam Sekitar:

Projek perumahan di Putrajaya merangkumi ruangan hijau, inisiatif penanaman pokok, dan landskap yang mampan untuk meningkatkan pemuliharaan alam sekitar. Taman Wetland Putrajaya, sebuah tasik buatan manusia pertama dan terbesar di Malaysia merupakan satu tempat contoh pemeliharaan dan pemuliharaan alam semula jadi .

Integrasi Budaya:

Di tempat seperti Putrajaya, yang mempunyai warisan budaya yang kaya, projek perumahan mungkin menggabungkan elemen yang mencerminkan budaya tempatan. Ini merangkumi ciri-ciri seni bina tradisional, acara budaya, dan perayaan komuniti.

Keselamatan dan Keamanan:

Projek-projek perumahan di Putrajaya selamat dan mempunyai kadar jenayah yan rendah. Pihak Perbadanan Putrajaya sering memberi keutamaan kepada keselamatan dan keamanan. Boleh dikatakan hampir semua projek-projek perumahan di Putrajaya tidak mempunyai pagar. Rondaan ke keluruh kawasan Putrajaya kerapkali diadakan atas inisiatif polis di Putrajaya.

Kemudahan Pendidikan dan Kesihatan:

Kedudukan Putrajaya mempunyai kemudahan pendidikan dan tahap pusat kesihatan yang berkualiti adalah aspek penting dalam projek perumahan di sini. Terdapat 13 Sekolah Kebangsaan dan 11 Sekolah Menengah di Putrajaya untuk menampung pelajar-pelajar di dalam kawasan Putrajaya. Pihak pemaju perumahan bekerjasama dengan institusi untuk bagi memastikan akses mudah ke sekolah dan perkhidmatan perubatan.

Infrastruktur Digital:

Dengan kadar peningkatan yang laju, Putrajaya mempunyai infrastruktur digital yang boleh dibanggakan.  Projek perumahan Putrajaya menggabungkan infrastruktur digital yang kukuh, termasuk penyambungan internet berkelajuan tinggi dan inisiatif bandar pintar. Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) memberikan tumpuan kepada meningkatkan infrastruktur digital dan teknologi disruptif iaitu nadi utama bagi kelangsungan sistem ekonomi permulaan, pembiayaan dan pembangunan bakat bagi pembangunan sosial dan ekonomi negara. Putrajaya sudah tentunya menjadi tempat yang paling utama dibangukankan terdahulu.

Secara umumnya projek perumahan di Putrajaya menonjol dengan ciri-ciri unik yang membezakannya daripada projek lain. Antaranya termasuklah rekabentuk landskap yang indah, konsep kelestarian yang diterapkan, kemudahan awam yang baik, dan integrasi dengan alam sekitar. Projek ini juga mungkin menonjolkan elemen seni bina yang mencerminkan warisan dan identiti tempatan. Ciri-ciri unik ini tidak hanya meningkatkan keselesaan penduduk, tetapi juga mencerminkan komitmen kepada pembangunan yang mampan dan harmoni dengan alam.